VIDEO. Profesioniști în agribusiness

Agricultura are nevoie de o suprafață de soia de cinci ori mai mare față de prezent pentru a nu mai depinde de importuri

profesionisti-in-agribusiness-5739a133cfce7.jpg

Gabriel Razi 16 mai 2016
Urmăriți emisiunea completă aici:
Agricultura locală are nevoie de o suprafață de soia de cel puțin 700.000 de hectare, de cinci ori mai mare față de cea din prezent, astfel încât crescătorii de animale să nu mai depindă de importurile de soia, volume provenite din America de Nord și Sud. 
Aceasta a fost una dintre concluziile emisiunii „Profesionisti în Agribusiness”, difuzată duminică în direct la Agro TV.
„Ar rebui să avem 700.000-800.000 de hectare de soia ca să asigurăm necesarul intern de furaje din producția proprie”, a spus Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
O astfel de suprafață corespunde unei producții potențiale de 1,4 milioane de tone, ceea ce ar însemna un volum de 5,6 ori mai mare față de recolta prognozată preliminar pentru sezonul 2016/2017.
„Europa nu își poate produce acum necesarul de soia”, a spus Ilie Van.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de șroturi de soia la nivel mondial cu un volum de peste 21 milioane de tone pe sezon. 
Din acest total, peste 500.000 de tone ajung anual pe piața zootehnică locală, adică o pondere de 2,5% din consumul comunitar.
„Suntem la o pondere de maxim 20% a consumului de soia produsă local în totalul consumul intern. Producția de nutrețuri în România este încă la un nivel scăzut. Închipuiți-vă ce se va întâmpla dacă va crește producția de furaje”, a spus Iani Chihaia, directorul AN FNC, organizația locală a producătorilor industriali de furaje.
Doar 30% din producția de cereale este transformată în furaje
Producția locală de furaje este estimată în prezent la 5,4 milioane de tone anual, din care jumătate este asigurată de volumele ce ies pe porțile unităților industriale. Acest volum acoperă puțin peste 30% din producția cumulată de grâu și porumb, principalele două produse ce sunt transformate în hrană pentru animale.
„In 1990 produceam 11 milioane de tone de furaje la o producție de 20 milioane de tone cecereale. (...) Cuvântul de ordine acum este consolidarea, cu cât se va consolida sectorul, cu atât ponderea nutrețurilor produse în sistem industrial va crește, cu atât sectorul va absorbi mai mult din cerereale care acum pleacă la export”, a spus Iani Chihaia.
Excedentul de cereale al pieței românești este susținut și de faptul că zootehnia locală este are una dintre cele mai mici ponderi în totalul pieței agricole între economiile Uniunii Europene.
Anul trecut, doar 31% din producția agricolă a fost acoperită de afacerile cu animale și produse zootehnice, iar piața nu dă semne de revenire.
În ultimii opt ani, șeptelul de bovine din România a coborât cu 25% la 2,1 milione de capete iar numărul total de porcine s-a redus cu un procent similat la 5 milioane de capete.
Inovație pentru profit în zootehnie
În condițiile unei atmosfere dificile de piață în zootehnie, una dintre soluții pentru crescătorii de vaci sunt strategiile inovative pentru a reuși să își țină afacerile pe profit. 
Agroindustriala Pantelimon, una dintre fermele de vaci din apropierea Capitalei, a recurs la investiția într-o linie de procesare a laptelui, distribuția prin dozatoare și asigurarea furajelor din producția proprie.
„Eu am mai multe animale ca oricând, am ajuns la 600 de animale pentru că nu am reușit să vând din ele. Aveam înainte un maxim de 500, dar sunt într-o conjunctură proasta”, a spus Mihai Petcu, proprietarul fermei din Pantelimon.
Prețul mediu al laptelui crud pe piața românească a scăzut cu 5,6% la 25,72 eurocenți/kilogram în primele patru luni ale anului, arată datele Comisiei Europene.
Ce au mai spus invitații de la "Profesioniști în Agribusiness"
Mihai Petcu, fondator al fermei de bovine Agroindustriala Pantelimon
@Nu suntem organizați, prețurile se mai obțin și forțat, nu suntem asociați. În sectorul păsărilor și al porcilor este altceva, la noi doar 2-3% sunt ferme mari, restul animalelor sunt la țărani, unde în medie sunt două vaci pe exploatație. Sunt dese casele și nu se pot mari exploatațiile.
@ Am distrus fabrica de tractoare. Nu facem nimic pentru noi, pentru țara și vom suferi.

Iani Chihaia, director al AN FNC
@ Păsările și porcii noștri consumă cereale de foarte bună calitate, de asta avem performanțe. Cele mai bune performanțe sunt la creșterea păsărilor.
@ Problema este că srotul de soia este înlocuit cu greu, putem folosi șrot de floare sau șrot de rapiță, trebuie să fii un nutriționist mai bun. În al doilea rând, trebuie să te aștepți să faci sacrificii ca și performanțe.
Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România
@ Piața zootehnică se dezvoltă inegal din cauza pieței, acum sectoarele creșterii păsărilor și al ovinelor sunt pe val. Ovinele au debușeu de export pentru animalele vii, exportăm și cu o greutate rezonabilă. Industria de creștere a păsărilor și-a găsit ieșire la export pe piața europeană cu produse procesate cu valoare adă
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: