Americanii de la Bunge se despart de directorul general din România

bunge-57fdf870a66fc.jpg

Gabriel Razi 12 octombrie 2016
Grupul Bunge, unul dintre cei mai mari patru comercianți de materii prime agricole din lume, se desparte de Stephen Karl, executiv ce a ocupat fotoliul de director general din România al americanilor, spun surse din piață.
Reprezentanții locali ai Bunge nu au făcut niciun comentariu pe marginea acestor informații. 
Nu există informații în privința următorului director general al Bunge România sau a persoanei ce va asigura un mandat interimar.
Evenimentul din prezent este a patra schimbare la nivel de director general din acest an între cele mai mari grupuri de agrobusiness de pe piața locală. 
Americanii de la ADM, elvețienii de la Ameropa și grupul local Agricover sunt jucători ce au operat la rândul lor schimbări de director general pe parcursul acestui an.
Stephen Karl a fost executivul ce a reușit să aibă cel mai lung mandat de director general al Bunge România din ultimii șase ani.
Grupul american a schimbat alți doi directori generali în intervalul 2012-2015, respectiv bulgărul Tsvetan Iliev și britanicul Giovanni Quaglia.
Mandatul de la Bunge a fost al treilea de director general într-o companie cu operațiuni locale pentru Stephen Karl.
El a ocupat anterior poziția de managing director al grupului german Almos, ce operează o fermă de 6.000 de hectare pe plan local și este implicat în distribuția de îngrășăminte pesticide și semințe.
Stephen Karl a petrecut cea mai îndelungată perioadă în cadrul grupul german BASF, având un parcurs de peste zece ani în organigrama producătorului de produse agro-chimice.  
Ultimii patru ani au fost petrecuți de Karl în curtea BASF din poziția de șef pentru România și Bulgaria.
Stephen Karl are o diplomă de licență cu specializarea în finanțe și psihologie industrială a Universității Boston și a urmat cursurile unui program de master la universitatea Mannheim.
Despărțirea dintre Bunge și Stephen Karl vine la mai puțin de o lună distanță de momentul în care americanii au anunțat că preiau și restul de 45% din acțiunile fabricii de ulei vegetal Prio din Lehliu-Gară.
Bunge are poziții de forță în România pe piața uleiurilor vegetal prin intermediul fabricii din Buzău și a celei din Lehliu.
Americanii sunt implicați și în comerțul cu materii prime agricole, fiind unul dintre primii zece jucători pe această piață.
Bunge nu a raportat profit în România în niciun an în intervalul 2012-2015. 
Bunge România, Bunge Danube Trading, Prio Extracție și Prio Biocombustibil, companii deținute sau controlate de americani, au avut pierderi cumulate de 156 milioane de euro în acest interval.
Bunge România (procesare de uleiuri vegetale) și Bunge Danube Trading (comerț agricol) sunt cele mai mari două companii locale ale americanilor, afaceriile ridicându-se în 2015 la 298 mil. euro, respectiv 195 mil. euro.
Bunge concurează pe piața uleiurilor vegetale cu francezii de la Expur și cu afaceri locale precum Prutul, Argus sau Ardealul.
Americanii sunt în competiție cu alte multinaționale precum Cargill, ADM, Glencore sau Nidera pe piața comerțului cu materii prime agricole.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: