Rețeaua de depozite a elvețienilor prinde contur

Ameropa a cumpărat o magazie de 20.000 de tone în “inima” Bărăganului, cel mai fierbinte punct al pieței românești a grânelor

harta-silozuri-ameropa-romania-58bd79fe6344b.jpg

Gabriel Razi 06 martie 2017
Traderul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianți de materii prime agricole din România, a achiziționat o magazie de 20.000 MT în localitatea Adâncata din județul Ialomița, potrivit informațiilor din piața locală.
Reprezentanții Ameropa nu au putut fi contactați pentru comentarii pe marginea acestui subiect.
Nu există informații privind numele vânzătorului acestui activ sau valoarea tranzacției. 
O astfel de achiziție poate fi evaluată la mai puțin de 1 milion de euro având în vedere că magazia preluată de elvețieni nu a funcționat în ultimii ani ca bază de preluare a materiilor prime agricole.
Magazia de 20.000 MT achiziționată de elvețieni este poziționată în vestul județului Ialomița la 25 de kilometri de orașul Urziceni, o regiune cu puternică concentrare în activitățile agricole.
Aceasta este și prima achiziție la nivel de infrastructură pe care elvețienii de la Ameropa au făcut-o pe parcursul acestui an.
Preluarea face parte dintr-un plan mai larg de extindere în teritoriu prin elemente de infrastructură fizică. 
Mișcarea arată orientarea traderului Ameropa pentru a acoperi întreg lanțul comercial din mediul agricol prin achizițiile din ferme și exportul către destinațiile internaționale ale grânelor produse în România.
Primele indicii ale acestui interes au apărut încă de acum trei ani atunci când elvețienii au făcut primul pas în afara “fiefului” lor din județul Constanța.
Șapte centre de preluare a cerealelor cumpărate în ultimii trei ani
Elvețienii au derulat în ultimii trei ani o campanie activă de achiziții de unități de depozitare în teritoriu ce a început în primăvara anului 2015 prin preluarea a două magazii în localitățile Dor Mărunt (Călărași) și Măcin (Tulcea). 
Cele două magazii au o capacitate cumulată de 17.000 MT, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.
Campania de cumpărături de depozite agricole derulată de Ameropa a accelerat anul trecut, atunci când elvețienii au cumpărat active cu o capacitate cumulată instalată de 88.000 MT.
Elvețienii au cumpărat pe rând o magazie de 10.000 MT în localitatea Plosca din Teleorman, un alt centru de preluare de materii prime agricole de 15.000 MT în localitatea Vlădeni din Iași sau o magazie de 7.000 MT în Brăila.
Cea mai importantă achiziție de anul trecut făcută de Ameropa a fost preluarea de la InterCereal a silozului de 56.000 MT din localitatea Cărpiniș din Timiș.
Achizițiile succesive făcute în ultimii de trei ani de comerciantul elvețian au majorat capacitatea de stocare deținută în teritoriu cu 25% la 610.000 MT.
Aproape 80% din aceste capacități sunt concetrate pe suprafața județului Constanța, făcând parte anterior din infrastructura Comcereal Constanța.
Elvețienii au intrat în acționariatul Comcereal Constanța în urmă cu un deceniu și au preluat controlul total al companiei prin achiziții succesive de acțiuni în perioada 2008-2011. 
Sunt pe final și cu investiția din port
Traderul Ameropa este pe final și cu proiectul de modernizare al terminalului de export Chimpex pe care îl dețin în portul Constanța.
Elvețienii înlocuiesc acum fostele magazii orizontale de care dispunea Chimpex cu 20 de silozuri de câte 10.000 MT.
Proiectul investițional a intrat în prezent în faza finală, în port sunt ridicate deja primele 15 celule ale terminalului de export, iar în prezent se derulează lucrări pentru ridicarea și a ultimelor celule de depozitare.
Proiectul de investiție ar urma să devină operațional începând cu startul sezonului agricol 2017/2018 în această vară.
La finalizarea proiectului, noul terminal Chimpex va fi unul dintre cele mai mari din portul Constanța și va rivaliza cu cele deținute acum de Nidera (United Shipping Agency) și ADM (North Star Shipping și Minmetal).
Au ajuns în top în numai un deceniu
Elvețienii de la Ameropa au ajuns într-un deceniu de activitate pe piața românească să evolueze de la statutul de jucător de talie medie la cel de companie ce concurează sezon de sezon pentru unul din primele trei locuri din topul celor mai mari exportatori de materii prime agricole produse în România.
Traderul s-a afirmat ca unul dintre cei mai activi ofertanți de grâu românesc către achizitorul de stat din Egipt în ultimele trei sezoane comerciale și a terminat sezonul trecut pe locul al doilea în topul celor mai mari exportatori de cereale și semințe oleaginoase românești.
Ameropa concurează pe piața locală a comerțului cu materii prime agricole cu alte grupuri multinaționale precum ADM (Statele Unite), Glencore (Canada/Elveția), Nidera (China) sau Cargill (Statele Unite).
Campanie de achizitii
Situatia capacitatilor de depozitare detinute in prezent de traderul elvetian Ameropa in Romania
Judet Localitate Capacitate (MT) Detalii
Constanta Ciocarlia 62.600  
Constanta Casicea 60.000  
Constanta N. Balcescu 83.000  
Constanta Palas 24.700  
Constanta Traian 64.600  
Constanta Baneasa 54.300  
Constanta Adamclisi 16.000  
Constanta Pantelimon 20.000  
Constanta Negru Voda 82.400  
Constanta Cobadin 18.200  
Constanta Port Constanta 200.000 Terminal Chimpex-In constructie
Iasi Vladeni 15.000 Preluat in 2016
Braila Ciresu 7.000 Preluat in 2016
Tulcea Macin 11.000 Preluat in 2015
Calarasi Dor Marunt 6.000 Preluat in 2015
Teleorman Plosca 10.000 Preluat in 2016
Timis Carpinis 56.000 Preluat in 2016
Ialomita Adancata 20.000 Preluat in 2017
Sursa datelor brute: MADR, Arhiva AgroFinanciar, date din piata locala
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: