Ameropa a vândut 50.000 MT de grâu românesc în Iordania pentru 204 dolari/MT

Ameropa a vândut 50.000 MT de grâu românesc în Iordania pentru 204 dolari/MT

vapor-iordania-grau-592e7f476da9d.jpg

Gabriel Razi 31 mai 2017
Traderul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trei exportatori de materii prime de pe piața locală, a câștigat o licitație pentru a livra 50.000 MT de grâu românesc din nouă recoltă achizitorului de stat din Iordania.
Marfa va fi încărcată în vapor în portul Constanța pentru a fi livrată iordanienilor în perioada 1-15 Octombrie.
Elvețienii au câștigat competiția din Iordania cu un preț mediu de 204 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație), potrivit informațiilor din mediul comercial local și internațional.
Nu există informații privind structura de preț detaliată a contractului obținut de Ameropa în Iordania.
Costul transportului a 50.000 MT de grâu din Constanța până în portul iordanian Aqaba se ridică în prezent la 19 dolari/MT, iar costurile de participare la licitație și comisioanele aferente se cifrează în medie la 5 dolari/MT.
La aceste cotații, rezultă un preț estimativ de 180 dolari/MT FOB (marfa livrată în port, încărcată pe vapor) în portul Constanța.
Grâul românesc de panificație 12% din noua recoltă cu livrare în Iulie se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație de 176 dolari/MT (157 euro/MT) FOB.
Cotația de 204 dolari/MT C&F plătită de iordanieni pentru perioada de încărcare 1-15 Octombrie este cu numai 2 dolari/MT mai mare față de prețul la care aceștia au cumpărat grâu din piața internațională în aceeași perioadă a anului trecut.
Achizitorul de stat din Iordania a mai primit alte două oferte pentru a cumpăra alte 100.000 MT de grâu din piața internațională, dar cotațiile au fost mult peste cea oferită de Ameropa.
Traderul italian Casillo Commodities a oferit marfă la un preț de 214.25 dolari/MT C&F, iar americanii de la CHS au pus în plic o ofertă de 215.00 dolari/MT C&F.
Iordania este o destinație strategică pentru grâul românesc, această piată generând al doilea cel mai mare volum de export pentru grâu după cea din Egipt.
Iordania este general acceptată ca fiind o destinație de export dificilă ca urmare a condițiilor stricte de calitate impuse.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: