Ameropa și CHS au ratat vânzarea a 50.000 de tone de grâu românesc în Iordania pentru o diferență de până la 4,75 dolari/tonă

ameropa-chs-58e66d685c75f.jpg

Gabriel Razi 06 aprilie 2017
Elvețienii de la Ameropa și americanii de la CHS, doi dintre cei mai mari comercianți și exportatori locali de materii prime agricole, au ratat astăzi “la mustață” o licitație pentru a vinde 50.000 MT de grâu românesc din noua recoltă în Iordania.
Ameropa a ratat licitația pentru o diferență de 4 dolari/MT, iar CHS nu a reușit să câștige pentru că oferta înaintată autorităților din Iordania a fost cu 4,75 dolari/MT peste cotația lotului selectat.
La această licitație a participat și comerciantul Olam, cu sediul central în Singapore, care a oferit grâu de origine opțională la prețul mediu de 208.50 dolari/MT.
Câștigătorul licitației de astăzi din Iordania a fost comerciantul italian Casillo Commodities, care a oferit 50.000 MT grâu de origine opțională la o cotație medie de 200 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație).
Nu există informații privind structura detaliată de preț, insă costul transportului acestei cantităti de grâu dintr-un port de la Marea Neagră pană în portul iordanian Aqaba se ridică în prezent la 22 dolari/MT.
La această cotație, rezultă un preț brut în port de 178 dolari/MT FOB.
Cotația din port include costurile se participare la licitației și marja de profit a exportatorului.
Încărcarea în port a celor 50.000 MT vândute de Casillo Commodities este stabilită pentru intervalul 1-15 Noiembrie.
Iordanienii au cumpărat în urmă cu o săptămână alte 50.000 MT de grâu de origine opțională de la traderul Olam la un preț mediu de 202 dolari/MT C&F.
Încărcarea acestei cantități a fost stabilită pentru a doua jumătate a lunii septembrie.
Iordanienii au cumpărat până acum 250.000 MT de grâu din noua recoltă, 60% din această cantitate fiind originata din România.
Iordania se clasează sezon de sezon între cele mai importante cinci destinații de export ale grâului românesc.
Grâul românesc de panificație cu livrare imediat după recoltare în luna iulie se tranzacționa astăzi în portul Constanța într-o plajă de preț cuprinsă între 150 euro/MT DAP și 152 euro/MT DAP (preț cu marfa livrată în portul Constanța).
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: