BayWa a făcut public prețul plătit toamna trecută pentru activele cumpărate de la Cargill: germanii au plătit 1,85 mil. euro pentru cele două silozuri din Teleorman și Ialomița

baywa-58e1e40831673.jpg

Gabriel Razi 03 aprilie 2017
Conglomeratul agro-industrial german BayWa, cea mai mare cooperativă agricolă din Uniunea europeană, a plătit 1,85 milioane de euro toamna trecută pentru punctele de preluare a grânelor din localitățile Balaci din Teleorman și Căzănești, Ialomița.
“BayWa a preluat două silozuri printr-o achiziție de active pentru a-și majora activitățile de comerț cu materii prime agricole”, notează raportul anual al germanilor, dat recent publicității.
BayWa a plătit această sumă pentru un siloz de 8.200 MT și o magazie de 9.000 MT în localitatea Balaci din Teleorman și pentru un alt siloz de 10.500 MT și o altă magazie de 7.500 MT în localitatea Căzănești din Ialomița.
Prețul mediu plătit de BayWa pentru fiecare tonă de marfă ce poate fi stocată în cele două puncte de preluare se ridică la 52.5 euro/MT.
Localizarea unităților de stocare pe hartă arată că punctul de preluare din localitatea Căzănești, Ialomița are un rol operațional mai important în comparație cu cel din Teleorman.
Punctul de 18.000 MT din Ialomița este poziționat într-o zonă cu o activitate agricolă importantă, fiind dispus aproape la jumătatea distanței dintre orașele Slobozia și Urziceni.
În același timp, unitatea de preluare din Balaci se află în extremitatea nordică a județului Teleorman la granița cu județul Argeș.
Silozurile dispuse în teritoriu au un rol de “aspirator” pentru comercianții de materii prime agricole și un element ce majorează volumele cumpărate direct de la fermieri și nu de la alți intermediari.
Deobicei, un comerciant de materii prime agricole poate atrage volume de materii prime agricole produse pe o rază de până la 50-70 km în jurul fiecărei unități de stocare din teritoriu.
Un punct de preluare pentru materii prime agricole din teritoriu poate rula sezonier un volum de până la cinci ori mai mare față de capacitatea de stocare instalată.
Atragerea de volume de grâne este în focusul BayWa având în vedere că această poziție este menționată oficial de cooperativa germană.
“Eforturile de majorare a cotei în noi piețe, precum Italia și România, a dus la reducerea marjei de profitabilitate ca urmare a competiției mai puternice”, notează raportul anual.
BayWa a reușit anul trecut să înregistreze afaceri de 15,4 miliarde de euro la nivel de grup anul trecut, în creștere cu 3,3% față de rezultatul din 2015.
Rulajele realizate anul trecut au fost și primele pe creștere după trei ani anteriori de scădere consecutivă.
BayWa concurează pe piața locală și internațională a comerțului cu materii prime agricole cu alți jucători precum Cargill, Glencore, ADM, Ameropa sau Bunge.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: