Chinezi pun capăt unei istorii de afaceri de 97 de ani

Brandul Nidera a dispărut oficial. Traderul deținut de chinezi activează acum sub numele COFCO International

cofco-58ff79c90c884.jpg

Foto: http://www.chinadaily.com.cn

Gabriel Razi 25 aprilie 2017
Conglomeratul agro-industrial chinez COFCO, unul dintre cei mai activi jucători internaționali pe piața de fuziuni și achiziții din agrobusiness-ul global, a pus capăt unei istorii de afaceri de 97 de ani prin finalizarea integrării traderului Nidera sub umbrela brandului COFCO International. 
“Ne îmbarcăm într-o călătorie pentru a construi pe baza trecutului și pentru a îmbrățișa viitorul, pentru a punele bazele unei companii noi clădite pe fundația solidă a COFCO Agri (ex. Noble Agri) și Nidera”, a spus Johnny Chi, CEO al COFCO International, într-un anunț public.
Nidera a făcut astfel oficial pasul în filele de istorie ale comerțului global cu materii prime agricole alături de nume precum Andre&Cie, Continental Grain, Phibro, F.H. Peavey&Company sau Cook Industries.
Compania fondată în 1920 de mai mulți negustori olandezi din portul Rotterdam își încheie astfel parcursul de afaceri de 97 de ani sub umbrela brandului ce rămăsese neschimbat de la înființare.
Numele Nidera era un acronim format din inițialele numelor piețelor în care comerciantul a început inițial să facă afaceri: N (Netherlands/Olanda), I (India), D (Deutschland/Germania), E (England/Marea Britanie), R (Rusia), A (Argentina).
După reluarea comerțului internațional odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Nidera și-a început cu adevărat expansiunea.
Prima oprire a fost cea din Uruguay. Au urmat pe rând Brazilia, expansiunea europeană, dar și intrarea pe piețele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
În anii 1960, comerciantul deja era activ și în comerțul cu uleiuri vegetale și derula investiții în terminale portuare în Brazilia.
Au urmat anii 1980, o epocă a diversificare către operațiunile de furnizare de semințe pentru fermierii din America de Sud și primele investiții în unități de procesare ale materiilor prime agricole.
După căderea Cortinei de Fier la începutul anilor 1990, Nidera și-a mărit activitatea în bazinul Mării Negre și a înregistrat companii în China, Singapore și India, arată o broșură oficială a companiei.
Simultan, piciorul de pod din America de Sud ale cărui prime “cărămizi” au fost puse în anii 1930-1940 se transformase deja într-un pol de forță prin investiții în unități de procesare a uleiurilor vegetale sau prin construcția de terminale portuare pentru comerțul cu îngrășăminte în Argentina.
La începutul anilor 2000, Nidera își reafirma interesul strategic pentru bazinul Mării Negre prin înregistrarea de subsidiare în Rusia, Ucraina și Kazakstan.
În acest moment, în istoria Nidera își face loc și numele România. Comerciantul și-a început activitatea pe piața din România în 2002 printr-un birou comercial la București.
Nidera a operat timp de unsprezece ani în România fără să dețină niciun element de infrastructură fizică. Primele proiecte pentru investiții locale în silozuri și magazii au fost puse pe hârtie în 2013, aproape simultan cu momentul în care în piață au apărut primele zvonuri că fondatorii olandezi sunt gata să cedeze controlul companiei.
Patru ani mai târziu, Nidera s-a transformat dintr-un comerciant de nivel mediu în România într-un jucător care se bate an de an la podium și deține cel mai mare terminal de export de grâne din portul Constanța.
Acum operațiunile pe care Nidera le derula în douăzeci și unu de piețe internaționale formează o adevărată coloană vertebrală pentru ambițiile de creștere ale chinezilor de la COFCO.
COFCO International se bazează pe operațiuni în treizeci și cinci de piețe în care anul trecut a cumpărat și a vândut 100 milioane MT de produse agricole, volume ce i-au asigurat afaceri de peste 35 miliarde de dolari.
Integrarea totală a Noble Agri și Nidera sub COFCO International arată magnitudinea ambițiilor chinezești în piața agricolă globală și prefigurează schimbarea unei paradigme istorice. 
Celebrul club ABCD (ADM-Bunge-Cargill-Louis Dreyfus) al celor mai mari comercianți de materii prime agricole se pregătește să primească o nouă inițială, un al doilea C.
 
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: