COMUNICAT DE PRESA - Ziua Cooperativelor de Cultură Mare din România-Ediția a II-a

Zece Cooperative cu 300.000 Ha în portofoliu au făcut primul pas pentru a crea o alianță reprezentativă la nivel național

ziua-cooperativelor-592d1e2fb1648.jpg

Agro Financiar 30 mai 2017

Zece Coooperative de Cultură Mare din România, ce strâng împreună fermieri ce administrează 300.000 Ha de teren arabil, au decis să facă primul pas pentru a da naștere unei alianțe ce va avea misiunea de a susține, promova și apăra interesele mediul cooperatist românesc în relația cu factorii oficiali de decizie la nivel local, regional și național.
„Viitoarea structură de reprezentare a cooperativelor românești de cultură mare își propune promovarea fenomenului cooperatist agricol actual ca formă superioară, perenă și statutară de asociere a fermierilor români. Cooperativele agricole pot deveni astfel baza viitoarei guvernante integrate a agriculturii românești moderne, bazată pe filiere de transformare superioară a materiilor prime agricole și pe acces competitiv la piețele de desfacere interne și internaționale", a spus Florin Constantin, Director de Strategie al ADAMA, initatorul proiectului „Ziua Cooperativelor de Cultură Mare din Romania”.
Aceasta a fost principală concluzie a celei de-a doua ediții a Zilei Cooperativelor de Cultură Mare din România ce a avut loc în perioada 11-12 Mai la Brăila.
Cooperativele agricole prezente la masa dezbaterilor în cadrul evenimentului organizat la Brăila și reprezentate la nivel de Președinte, Director General și Membri ai Consiliului de Administrație au fost: Agri Sud (Ilfov), Argeș Biosud (Argeș), Braicoop (Brăila), Unirea Șutești (Brăila), Dobrogea Sud (Constanța), Oltenia Cereal Nord (Olt), Tinoasă (Teleorman), Vlasca 2008 (Giurgiu), 15 Februarie Rotunda (Olt), Banat Agrovest (Timiș) și Unirea Covurlui (Galați).
În prezent, reprezentanții Cooperativelor lucrează la construcția statutului ce va sta la baza cristalizării alianței cooperativelor românești, urmând ca documentul să capete prima sa formă înainte de sfârșitul lunii Iulie.
Viitoarea alianță a Cooperativelor Românești va susține includerea aspectelor agronomice în actualul demers de cadastrare a terenului agricol,  obținerea de facilități fiscale concrete pentru Cooperative , stimularea accesului fermierilor la Cooperative prin acordarea de facilități fiscale și subvenții specifice pentru fermierii ce fac parte din Cooperative și, nu în ultimul rând, modificarea și ameliorarea Legii 566/2004 – privind cooperația agricolă , a OG 37/2005 – privind grupurile de producători , precum și a ghidurilor solicitanților AFIR și punerea acestora în concordanță.
Demersul actual de cadastrare a terenurilor agricole utilizate de fermieri , aflat în curs de derulare de către ANCPI, este concentrat, momentan, pe aspectele fizice și juridice fără să ia în calcul aspectul agronomic, prin comasare și/sau raționalizare. Susținerea optimizării procesului de cadastrare aflat în prezent în curs este unul dintre principalele obiective al viitoarei alianțe a Cooperativelor Românești.
Obținerea de facilități fiscale concrete și accesul la programe de finanțare și subvenții din cadrul PAC 2014-2020 pentru Cooperative sunt alte două obiective pe care viitoarea alianță a Cooperativelor Românești își propune să le atingă.
Modificarea și ameliorarea Legii 566/2004 este un alt obiectiv critic subliniat de fermierii ce fac parte din Cooperativele de Cultură Mare, astfel încât actul normativ să fixeze și să protejeze statutul "sui generis" al cooperativelor în România, ca entități juridice constituite sub formă "societății de persoane", cu posibilități reale de activare și dezvoltare de activități economice și recunoașterea rolului de structurare a guvernanței socio-economice în mediul rural.
Cea de-a treia ediție a Zilei Cooperativelor de Cultură Mare din România va avea loc în luna Septembrie la Constanța.

Despre ADAMA
ADAMA, cel mai mare producător de produse fito-sanitare din lume și o companie creată la sfârșitul anilor 1940 sub formă unei cooperative din Israel, a fost organizatorul și susținătorul exclusiv al evenimentului “Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”.

Despre AgroFinanciar.ro
AgroFinanciar.ro, singurul furnizor român de informații relevante în domeniul comerțului cu grâne, a fost partener media exclusiv al evenimentului “Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”

Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: