Chinezii au ajuns la o înțelegere pentru achiziția Syngenta în schimbul a 43 miliarde de dolari

syngenta-56b1cbfb73c0c.jpg

Gabriel Razi 03 februarie 2016
ChemChina, unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică mondială, a anunțat astăzi că a ajuns la un acord pentru preluarea grupului elvețian Syngenta, cel mai mare jucător din piața produselor chimice pentru agricultură. Acordul dintre compania de stat chineză și conducerea Syngenta evaluează întreg pachetul de acțiuni al grupului elvețian la 43 miliarde de dolari.
„Syngenta va rămâne Syngenta și va continua să aibă sediul în Elveția, ceea ce reflectă competitivitatea acestei țări ca locație pentru corporații”, a anunțat astăzi Michel Demaré, președintele Consiliului de Administrație al Syngenta, într-un anunț public.
Odată finalizată, tranzacția va reprezenta cea mai mare achiziție făcută în strainate de o companie chineză.
Oferta înaintată de ChemChina a fost acceptată în unanimitate de conducerea Syngenta. Conducerea elvețienilor a anunțat astăzi că le recomandă acționarilor să accepte oferta chinezilor.
Mecanica tranzacției este una complexă în condițiile structurii de acționariat a grupului elvețian. O ofertă pentru preluarea de acțiuni de către chinezi va începe în următoarele săptămâni în Elveția și Statele Unite.
Părțile implicate în această înțelegere se așteaptă să finalizeze aceste proceduri până la finalul anului.
Tranzacția urmează să fie înaintată pentru aprobare și către autoritățile de competiție din țările în care operează grupul elvețian.
Anunturile publice făcute astăzi atât de ChemChina cât și de Syngenta pun capăt speculațiilor ce s-au propagat de mai bine de șase luni în mediul de agrobusiness internațional.
În cursa pentru preluarea Syngenta s-au înscris anterior și americanii de la Monsanto, care au înaintat o ofertă, dar în final prim-planul a fost luat de chinezii de la ChemChina.
Statul chinez se alege cu o afacere de  13 mld. dolari anual
Chinezii urmează astfel să între în proprietatea unei afaceri de 13 miliarde de dolari anul trecut cu poziții de forță în segmentele erbicidelor, insecticidelor, fungicidelor sau a semințelor pentru agricultură.
„Tranzacția minimizează întreruperi operaționale, este centrată pe creștere la nivel mondial, în special în China și pe alte piețe emergente, și permite investițiile în inovații pe termen lung”, a spus președintele Syngenta.
Una dintre mizele tranzacției este accesul chinezilor la rezultatele proceselor de cercetare derulate de Syngenta. 
Proprietatea asupra patentelor pentru semințe sau pentru produse de protecția plantelor reprezintă elementele ce dau forță afacerilor ce operează în piețele în care face afaceri și Syngenta.
Syngenta, o afacere cu o istorie extinsă de 257 de ani și care operează sub acest nume din 2001, are centre de cercetare în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, China și India.
Aceste active sunt completate de 12 puncte de producție în șase țări, de o schemă de personal de 28.000 de angajați și de operațiuni comerciale derulate în 90 de țări.
Pariu pe productivitate pentru securitatea alimentară
La finalizarea tranzacției, chinezii vor ajunge să dețină doi din cei mai mari zece jucători de pe piața produselor chimice pentru agricultură.
ChemChina se află din 2011 și în posesia ADAMA (fosta Makteshim Agan Industries), un alt jucător de top zece din acest segment, dar care se concentrează pe vânzarea de produse generice, fără să dețină pachete importante de patente tehnologice.
Acordul dintre gigantul industriei chimice din China și Syngenta vine și în contextul în care „Dragonul Asiatic” a pus în mișcare un plan gigantic de achiztii în agrobusiness pentru a-și asigura pe termen lung securitate alimentară internă.
Strategia a fost pusă în aplicare în condițiile în care China se confruntă cu schimbări structurale interne precum creșterea cererii de consum de alimente, urbanizare și schimbarea preferințelor alimentare prin trecerea de la proteine vegetale la cele animale.
Valul preluărilor făcute de chinezi a accelerat în 2013 atunci când WH Group a preluat producătorul și procesatorul de carne de porc Smithfield, cel mai mare jucător din piața cărnii din Statele Unite.
Mișcarea a luat prin surprindere piața la acel moment, dar chinezii nu s-au oprit. 
În 2014, ei au preluat și pachete de acțiuni în cadrul traderilor de materii prime agricole Nidera și Noble. Recent, chinezii au achiziționat și restul de acțiuni al diviziei agricole a Noble.
Sub 1% în România
Operațiunile din România ale Syngenta înseamnă doar jumătate dintr-un procent, raportate la amplitudinea afacerilor globale ale grupului elvețian.
Syngenta Agro, entitatea prin care elvețienii fac afaceri pe plan local, a avut rulaje de 75,5 milioane de dolari în 2014, arată Ministerul Finanțelor. 
Volumul business-ului înseamnă numai jumătate dintr-un procent raportat la rulajele totale ale elvețienilor din același an.
Piața din România înseamnă 1,5% din afacerile pe care Syngenta le face în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Syngenta este un jucător de top zece în România atât în segmentul produselor pentru protecția plantelor, cât și în cel al semințelor pentru agricultură. Elvețienii sunt prezenți în mediul de agrobusiness românesc de peste zece ani.
Odată cu preluarea Syngenta, chinezii vor ajunge să aibă în România poziții de forță în segmentul produselor pentru protecția plantelor în condițiile în care și ADAMA este prezentă pe plan local.
În plus, chinezii dețin deja în România Smithfield, cel mai mare procesator local de carne de porc, și Nidera, unul dintre cei mai mari cinci comercianți de materii prime agricole.
 
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: