Comisia Europeană a ajustat prognoza de productivitate a grâului românesc cu 5,5% în Aprilie: Recolta așteptată se cifrează la 6.9 milioane MT

Productivitate-grau-2017-aprilie-romania-58ff4dc113be4.jpg

Gabriel Razi 25 aprilie 2017
Prognoza de productivitate a grâului românesc a fost ajustată în Aprilie față de Martie cu 5,5% și se cifrează în prezent la 3.97 MT/Ha, în creștere ușoară față de sezonul precedent și cu 14% peste media ultimilor cinci ani, arată datele Comisiei Europene.
“Simularea noastră indică acumulare de biomasă peste media în estul și sudul țării, în timp ce în centru și în unele zone de nord-est, acumularea de biomasă este mai întârziată. În condițiile imaginii globale, prognoza de productivitate a fost ajustată pe plus”, a notat documentul oficial referindu-se la piața românească.
Prognoza de productivitate din Aprilie este prima ce este făcută pe baza primelor date colectate din teren în condițiile în care calculele preliminare erau făcute cu ajutorul tendințelor de evoluție istorică.
Prognoza de productivitate curentă indică o recoltă totală de grâu prognozată în Aprilie la 6,9 milioane MT în condițiile în care datele oficiale indică o suprafață de 1.75 milioane de hectare dedicată acestui produs pentru sezonul 2017/2018.
Volumul de grâu prognozat în prezent la 6,9 milioane MT arată că România ar urma să aibă cea mai slabă recoltă de grâu din ultimele cinci sezoane agricole.
Cantitatea prognozată acum arată o scădere de 17,8% față de rezultatul record de 8,4 milioane MT din sezonul 2016/2017.Cele 6,9 milioane MT prognozate în prezent arată și un minus de 4,5% față de media de producție a ultimelor cinci sezoane agricole.
Minusul de volum prognozat în sezonul 2017/2018 este generat aproape în totalitate de reducerea suprafețelor acoperite cu grâu în condițiile în care productivitate calculată în Aprilie o depășește recordul înregistrat în vara anului trecut.
Repetenți la productivitate față de competiția din UE
Prognoza de productivitate din Aprilie pentru grâul românesc este un record local, însă estimarea locală este printre cele mai mici atunci când este pusă în contrast cu calculele făcute pentru ceilalți cultivatori de grâu din spațiul comunitar.
Productivitatea prognozată pentru grâul românesc din Aprilie poziționează România doar pe a douăzecea poziție în topul celor mai eficiente economii UE la producția de grâu
Sub România sunt doar Finlanda, Estonia, Spania, Grecia și Portugalia, țări ce nu beneficiază de condițiile climatice și agronomice ale pieței locale.
Productivitatea grâului românesc prognozată în Aprilie este cu 34.3% mai mică față de media prognozată pentru Uniunea Europeană.
În același timp, România nu reușește să aibă o productivitate suficientă pentru a depăși niciunul dintre competitorii din Europa de Est. 
Polonia are o productivitate la grâu prognozată la 4,63 MT/Ha, calculele făcute pentru Bulgaria indică un randament mediu de 4,89 MT/Ha, acest nivel fiind aproape similar cu cel din Ungaria.
Diferențele sunt și mai mari atunci când productivitatea locală este comparată cu estimările făcute pentru Germania și Franța, principalii doi producători de grâu din UE.
Germania are o productivitate prognozată la 7,93 MT/Ha, în creștere cu 3.4% față de rezultatul din vara anului trecut.
Datele actuale prognozează și revenirea în forță a recoltei de grâu franțuzesc cu o productivitate de 7,27 MT/Ha, în creștere cu 35% față de rezultatul slab de anul trecut.
Cifrele de productivitate arată în prezent o recoltă potențială de grâu totală în Uniunea Europeană de 158,6 milioane MT, în creștere cu 10% față de rezultatul de anul trecut.
Grâul românesc de panificație se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de export de 170 euro/MT FOB, în scădere ușoară față de ieri.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: