Danezii de la FirstFarms au făcut 6.5 milioane de euro din ferme românești de 7.200 de hectare

9625540802838ff4fd7cz-58e2a0b4ab9e1.jpg

Gabriel Razi 03 aprilie 2017
Grupul danez FirstFarms, unul dintre cei mai mari investitori danezi din producția agricolă din România, a încheiat anul trecut cu afaceri de 6,5 milioane de euro, în creștere cu 32% față de 2015 pe fondul recoltelor bogate strânse pe piața locală din ferme unde lucrează 7.200 de hectare de teren arabil.
Majorarea rezultatului a fost însă limitată de prețurile aflate ușor sub bugetul inițial.
“In Estul și Vestul României, recoltele au avut o productivitate în linie cu bugetul. În total prețurile de vânzare au fost cu puțin sub cele bugetate”, a notat raportul anual al FirstFarms, dat recent publicității.
Danezii au tras linie în bilanțuri pe “roșu” la sfârșitul anului trecut înregistrând pierderi brute de 0,6 milioane de euro.
Anul 2016 a fost al doilea an consecutiv cu pierderi pentru FirstFarms în condițiile în care ei au terminat cu un minus brut de 0,7 milioane de euro și în 2015.
“Pretul grânelor este așteptat să fie similar cu cele obținute în 2016. (…) Producția de câmp este așteptată să fie majorată cu o suprafață mai mică, în timp ce facilitățile (de stocare – n.red) sunt de așteptat să fie optimizate, astfel că presiunea din momentul recoltei este micșorată”, a notat documentul FirstFarms.
Danezii și-au bugetat în acest an să încaseze în medie între 115 euro/MT și 160 euro/MT din fiecare tonă de cereale produsă (grâu, porumb, orz, secară) și între 355 euro/MT și 370 euro/MT din fiecare tonă de semințe oleaginoase comercializată.
Și-au temperat planurile de extindere pe termen mai lung
FirstFarms și-a temperat planurile de expansiune pe piața locală până în 2020 prin reducerea țintei de expansiune cu 20% la 18.000 de hectare. Danezii și-au bugetat să ajungă în următorii trei ani să controleze două ferme cu suprafețe de câte 8.000 de hectare în Timiș și Brăilă.
În prezent danezii controlează o fermă de 3.700 de hectare în Brăilă și o altă exploatație de 4.000 de hectare în Timiș.
FirstFarms deține 5.263 de hectare de teren arabil în România, adică două treimi din suprafețele pe care le exploatează local.
“Focusul principal este acela de a opera și de a dezolta suprafatele agricole și nu a le deține în cele din urmă,  deși proprietatea este o posibilitate luată în calcul”, a notat documentul danezilor.
Producătorul agricol operează în fermă din Banat în condițiile în care dimensiunea medie a loturilor se ridica la 19 hectare, iar operațiunile din Brăila sunt făcute în condițiile unui lot mediu de 60 de hectare.
“FirstFarms se concentrează pe imbuntatirea comasarii din suprafețele actuale și pe expansiunea în zone cu potențial bun de comasare și teren de bună calitate aflat în apropierea zonelor operaționale actuale”, au spus danezii în raport.
Procesul de comasare din ferme s-a realizat prin achiziția a 95 de hectare de teren arabil românesc pe parcursul anului trecut.
Terenurile deținute de FirstFarms în România sunt evaluate la 22.9 milioane de euro, ceea ce indică un preț mediu de 4.400 euro/ha.
Accelerează expansiunea regională
Danezii s-au extins la sfârșitul anului trecut și pe piața din Ungaria după ce anterior ei activau doar în România și în Slovacia.
FirstFarms a cumpărat la acel moment 80% dintr-o fermă de porci aflată la 150 de kilometri de de orașul Timișoara.
Valoarea tranzacției s-a ridicat la acel moment la 1,5 milioane de euro.
Acum danezii au decis să cumpere și restul de 20% din această fermă de la fondul de investiții IO pentru 0,8 milioane de euro.
FirstFarms controlează acum în totalitate ferma ungurească ce dispune de 2.500 de scroafe și de alte 5.000 de porcine pentru abatorizare.
FirstFarms a avut anul trecut afaceri la nivel de grup de 17.5 milioane de euro, în creștere cu 17% față de rezultatul din 2015.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: