Egiptenii iau o pauză de la comenzile internaționale de grâu pentru că au început să strângă recolta locală

962427597292574a4a86o-5729f6a77c9eb.jpg

Gabriel Razi 04 mai 2016
Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a început de trei săptămâni să cumpere grâu de la fermierii locali astfel că își va diminua ritmul comenzilor internaționale în perioada următoare, autoritățile estimând că au stocuri suficiente pentru următoarele luni.
În ultimele trei săptămâni, egiptenii au achiziționat 400.000 de tone din piața interna, notează Reuters.
Autoritățile de la Cairo intenționează să achiziționeze 4 milioane de tone de grâu de pe piața internă în acest an.
Egiptenii încurajează producția locală de grâu printr-un sistem de achiziții centralizate și puternic subvenționate pentru a-i încuraja pe fermieri să își susțină producția.
Pentru acest sezon, autoritățile de la Cairo au stabilit prețul de achiziție la aproximativ 274 euro/tonă, nivel aproape dublu față de cotațiile din piața internațională.
Sistemul de subvenționare puternică a stârnit anterior controverse în contextul în care volume de grâu din import au fost tranzacționate ca fiind produse în Egipt pentru a beneficia de prețurile mult peste cele internaționale.
Orientarea catrea producția internă pe parcursul lunii mai, scoate Egiptul din lista internațională de destinații pentru exportul de grâu în această perioadă.
Tradițional, achizitiorul de stat din Egipt nu iese în piața internațională în această perioadă sau face achiziții reduse.
Situația influențează piața românească în condițiile în care Egiptul este cel mai important partner comercial pentru exportul de grâu.
Comercianții prezenți local au livrat 1,1 milioane de tone de grâu pe parcursul acestui sezon, volumul exportat către această destinație fiind în scădere față de precedentele două sezoane comerciale.
România reușește să fie al doilea cel mai important furnizor de grâu al Egiptului, după Rusia, economie ce și-a dublat livrările în această destinație în acest sezon.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: