TRANZACȚIE

Elvețienii de la Cotecna au preluat 80% din Timex Surveyors, al treilea jucător de pe piața serviciilor de inspecție din Portul Constanța

timex-58d50e226e80d.jpg

Sursa: Timex.ro

Gabriel Razi 24 martie 2017
Compania elvețiană Cotecna, unul dintre cei mai mari furnizori internaționali de servicii de inspecție și certificări comerciale, a preluat 80% din acțiunile Timex Surveyors, al treilea cel mai mare jucător de pe piața serviciilor de inspecție pentru comerțul cu materii prime agricole din portul Constanța. 
“Sunt foarte fericit să urez bun-venit Timex Suveyors în (grupul – n.red) Cotecna. (…) achiziția întărește prezența noastră sub forma celei mai bune companii de inspecție și testare din (bazinul – n.red.) Mării Negre, care este și una dintre piețele agricole cu cele mai mari creșteri din lume”, a spus Sebastien Dannaud, șeful Cotecna, într-un comunicat, dat astăzi publicității.
Anunțul oficial al Cotecna nu face nici precizare referitoare la valoarea întelegerii și nu oferă alte detalii financiare ale tranzacției.
Un document din Monitorul Oficial de la începutul lunii Februarie menționează că Adrian Butucă, unicul acționar și directorul Timex Surveyors, a transferat 80% din acțiunile companiei de inspecții către elvețieni la o valoare nominală de 400.000 lei (88.000 euro).
Tranzacția întărește prezența multinațională din vârful topului furnizorilor de servicii de inspecție și certificare pentru comerțul cu materii prime agricole din portul Constanța în condițiile în care  Timex Surveyors era singură companie alimetata de capital local din topul celor mai mari trei jucători din acest segment.
“Ca firma locală este foarte greu să faci față, să concurezi cu multinaționalele. Vom avea acces la o rețea internațională și la sprijin mai mare”, a spus Adrian Butucă, pentru AgroFinanciar.
Timex Surveyors a ajuns pe harta de interes a Cotecna după o relație comercială ce s-a întins pe parcursul a optsprezce ani si în condițiile în care portul Constanța s-a transformat într-un centru regional de export pentru cereale, semințe și boabe oleaginoase.
Operatorii au exportat 23.2 milioane MT de cereale, semințe și boabe oleaginoase prin portul Constanța în anul calendaristic 2016 (anul calendaristic cuprinde o parte din sezonul comercial agricol 2015/2016 și o altă parte din sezonul comercial agricol 2016/2017).
Volumul exportat anul trecut este cu 82% mai mare față de cantitățile ce au plecat din Constanța spre destinațiile finale în urmă cu cinci ani.
Anul trecut doar jumătate din volumele de materii prime agricole operate prin portul Constanța au avut ca proveniența România, restul venind din economii din regiune precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Croația sau Austria.
“Facem servicii de inspecție pentru un volum de 3-4 milioane de tone (de materii prime agricole – n.red) anual. Portul Constanța poate fi un centru zonal de dezvoltare regională și pentru alte țări”, a spus Adrian Butucă.
Așteaptă accelerarea investiilor după preluare
Calculele furnizorilor de servicii de inspecție și certificare pentru comerțul internațional cu materii prime agricole sunt simple: cu cât volumele operate sunt mai mari, cu atât nivelul rulajelor crește.
Rolul furnizorilor de servicii de inspecție și certificare în mecanica comerțului internațional cu materii prime agricole este unul critic în condițiile în care specificațiile tehnice sunt unul dintre elementele cheie în cadrul proceselor de negociere și contractare internațională.
Indicatorii tehnici ai mărfii, certificați de furnizorii de servicii de inspecție, determină nivelul prețului, premium-ul pe care îl plătesc cumpărătorii sau discount-ul pe care îl primesc aceștia.
“Eu mă aștept la creșterea activității și la accelerarea programului de investiții prin extinderea echipamentelor din laborator. Am investit aproximativ 1 milion de euro în ultimii trei ani, avem unul dintre cele mai dotate laboratoare”, a spus Adrian Butucă.
Timex Surveyors, companie cu o istorie de afaceri de două decenii, a avut anul trecut afaceri estimate la un nivel similar cu cele din 2015, respectiv 4,2 milioane de euro și 111 angajați.
Un nou punct pe harta internațională a Cotecna
Preluarea Timex Surveyors, companie integrată acum sub brandul Contecna, întărește prezența companiei elvețiene atât de-a lungul Dunării, dar și în bazinul Mării Negre.
Cotecna are puncte importante de prezență în porturile rusești Rostov și Novorossiysk și în portul ucrainean Odesa.
Cotecna, companie cu o schemă de personal de 4.000 de angajați, are 100 de birouri la nivel internațional cu puncte de prezență importante în Europa, America de Nord și Sud, Africa, Orientul Mijlociu sau Asia.
Cotecna concurează pe piața serviciilor de inspecții și certificare cu alte grupuri elvețiene precum SGS sau Control Union.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: