Grâul românesc a ajuns să fie mai ieftin cu 3 dolari/tonă față de cel rusesc

Foto13092401agGetreide-Entladung-Frachtschiffgeneratedinethigh-57fe23254140d.jpg

Gabriel Razi 12 octombrie 2016
Prețul mediu al grâului românesc de export FOB din portul Constanța este astăzi cu 3 dolari/tonă (2,7 euro/tonă) mai mic față de cotația medie de export din porturile rusești.
Grâul 12% era cotat astăzi la 166 dolari/tonă (151 euro/tonă) FOB Constanța, iar aceeași marfă de origine rusească era acotata la 169 dolari/tonă (153 euro/tonă) în porturile rusești de la Marea Neagră.
Prețul mărfii românești este mai mic față de cotația rusească de aproximativ o săptămână, acest eveniment reprezentând o premieră pentru acest sezon.
Tradițional, grâul rusesc este cea mai competitivă origine din bazinul Mării Negre.
Schimbarea din clasamentul celor mai competitive prețuri de pe piața grâului de la Marea Neagră a venit în contextul în care dolarul s-a apreciat în față monedei euro în ultimele treisprezece zile.
Pe piața internă din România grâul este denominat în euro, iar la export este vândut atât în moneda Uniunii Europene, cât și în dolari în funcție de destinație.
Grâul rusesc este denominat în dolari și la export este vândut în destinații finale ce fac achiziții tot în moneda americană.
Competitivitatea crescută a grâului românesc în față principalului rival regional majorează potențialul de export al mărfii românești pe termen scurt.
Comercianții de materii prime prezenți local au exportat 2,1 milioane de tone de grâu în destinații extra-comunitare în intervalul 1 iulie-4 octombrie, arată datele Comisiei Europene.
Alte 400.000 de tone de grâu românesc au plecat din porturi către destinații din Uniunea Europeană în iulie și august, arată datele de trafic.
Cantitatea de grâu de minim 2,5 milioane de tone exportată deja de România depășește 50% din întreg programul de export de grâu schițat pentru sezonul în curs.
Ritmul de export al grâului rusesc arată un grad de temporizare mai mare al volumelor față de situația existența pe plan local.
Rușii au exportat 8,6 milioane de tone de grâu în intervalul 1 iulie-5 octombrie, volumul fiind cu 3,6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Comercianții de grâu rusesc mai au de livrat clienților finali alte 21,4 milioane de tone de grâu clienților internaționali până la sfârșitul lunii iunie a anului viitor.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: