Grâul românesc are prognozată cea mai mare productivitate din istorie cu doar o lună înainte de recoltă. Producția este calculată acum la 7.5 mil. MT

31027821892963240a63z-592d1b32b77e0.jpg

Gabriel Razi 30 mai 2017
Productivitatea grâului românesc este prognozată în Mai la 4.09 MT/HA, în creștere cu 3% față de calculele făcută în luna Aprilie, respectiv cu 4.1% mai mult față de rezultatul din vara anului trecut, arată un raport al Comisiei Europene.
O productivitate medie de 4.09 MT/Ha pentru grâul românesc înseamnă un record istoric absolut pentru acest indicator.
“Nivelul de umiditate din sol este suficient pentru a acoperi nevoile de apă ale plantelor. Suprafața simulată a frunzelor și a acumulării de biomasă este peste medie în regiunile de sud și de est, dar rămâne aproape de media (multianuală – n.red) în centru și nord-vest”, a notat raportul dat recent publicității de către oficialii de la Bruxelles.
Productivitatea prognozată pentru grâul românesc a fost ajustată pozitiv consecutiv în Martie, Aprilie și în Mai, primele trei luni în care se care calculează prognozele pentru sezonul 2017/2018.
Randamentul mediu de 4.09 MT/Ha prognozat în luna Mai corespunde unei recolte de 7.5 milioane MT, în scădere cu 0.9 Milioane MT față de rezultatul de record istoric din vara anului trecut, dar cu 0.2 milioane MT peste media multi-anuală.
Recordul de productivitate este doar unul local
Productivitatea record prognozată pentru grâul record marchează însă doar un record local de eficiență în condițiile în care randamentul fermierilor locali este cu 27.7% mai mică față de prognoza medie făcută pentru întreaga piață a Uniunii Europene.
Productivitatea medie pentru producția de grâu în Uniunea Europeană este prognozată în luna Mai la 5.66 MT/HA, în creștere cu 5.8% față de rezultatul din sezonul 2016/2017, respectiv cu 1% peste media ultimelor cinci sezoane.
România are o productvitate la grâu prognozată în Mai ce îi permite să se claseze numai pe locul al optsprezecelea în topul celor mai eficienți producători de grâu din spațiul comunitar.
Agricultura locală este în același timp și cea mai ineficientă la producția de grâu între cei mai mari cinci jucători UE din acest segment, economii ce acoperă mai bine de două treimi din volumul de grâu recoltat în spațiul comunitar.
Singura economie din top cinci producători de grâu cu o recoltă în scădere
România este și singura economie UE din topul celor mai mari cinci jucători din acest segment cu o recolta totală de grâu prognozată pe minus în luna Mai.
Scăderea suprafeței de grâu cu 11.9% la 1,85 milioane Ha în acest sezon este elementul ce generează reducerea de volum în condițiile în care productivitatea este prognozată a fi cu 3.9% mai mare față de cea din sezonul 2016/2017.
România își va păstra și în sezonul 2017/2018 cea de-a cincea poziție în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană.
Franța va continua să fie lider cu o recoltă prognozată la 34 milioane MT, în creștere cu 23% față de rezultatul sub-mediocru de anul trecut. 
Germania va ocupa, tradițional, cea de-a doua poziție în top cu o recoltă prognozată la 25 milioane MT, în creștere cu 3% față de sezonul 2016/2017.
Marea Britanie urmează să performeze în același ritm cu Germania și are prognozată o recoltă de 14.8 milioane MT, iar Polonia va rămâne ușor sub pragul unei recolte de 9 milioane MT.
Recolta totală de grâu a Uniunii Europene este prognozată la 141 milioane MT în sezonul 2017/2018, în creștere cu 5.2% față de rezultatul din vara anului trecut.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: