Grâul rusesc spulberă întreaga competiție pe piața din Egipt în acest sezon

diagrama-egipt-grau-5891f1a859531.jpg

Gabriel Razi 01 februarie 2017
Comercianții de grâu rusesc au reușit să cumuleze exporturi deja realizate și comezi viitoare de 2,8 milioane de tone către achizitorul de stat din Egipt în primele opt luni ale sezonului comercial curent (iul. 2016/mar. 2017).
Volumul de grâu rusesc vândut deja sau contractat pentru livrări viitoare în Egipt este cel mai mare din ultimele trei sezoane în acest interval.
Ritmul de vânzare al comercianților de grâu rusesc din acest sezon este cu 39% mai mare față de cele 2 milioane de tone livrate în aceeași perioadă a sezonului precedent.
Creșterea se traduce printr-un plus de 136 milioane de dolari în contul comercianților de grâu rusesc în primele opt luni ale acestui sezon, avansul fiind generat în principal de creșterea în volum a vânzărilor.
Traderii de grâu rusesc au încasat până în prezent 540 milioane de dolari din afacerile făcute cu statul egiptean, rulajele ridicându-se la 404 milioane de dolari în același interval al sezonului precedent.
Acest rezultat vine în condițiile în care comercianții de marfă rusească au reușit să obțină victorii în cadrul a șaisprezece licitații din cele șaptesprezece competiții de acest tip organizate de autoritățile de la Cairo pe parcursul acestui sezon comericial.
Avansul grâului rusesc pe piața din Egipt s-a produs în condițiile în care competiția pentru vânzările către Egipt a fost mai redusă în acest sezon.
Franța, economie ce apărea tradițional între furnizorii de grâu ai Egiptului, a dispărut complet de pe această piață pe parcursul acestui sezon în condițiile în care recolta internă a acestei economii a coborât cu 31% vara trecută.
Comercianții de grâu franțuzesc reușiseră să vândă 420.000 de tone de grâu către autoritățile egiptene în primele opt luni ale sezonului trecut.
Nici furnizorii de grâu din Ucraina nu au reușit să ia fața celor ce au mizat pe grâul produs în Rusia.
Ritmul de vânzare al grâului ucrainean a scăzut aproape la jumătate față de primele opt luni ale sezonului 2015/2016. 
Comercianții de grâu ucrainean au vândut în acest sezon numai 180.000 de tone către achizitorul de stat din Egipt.
În plus, Argentina a vândut până acum numai 120.000 de tone în Egipt, volum similar cu cel din perioada similară a sezonului precedent, iar Polonia nu a mai apărut în lista originilor ofertate către această destinație strategică din piața internațională a grâului.
Avansul grâului rusesc pe piața din Egipt a afectat și ritmul de livrări de pe piața locală, însă doar prin limitarea potențialului de export către această destinație.
Comercianții de grâu local au vândut 780.000 de tone de grâu în primele opt luni ale sezonului curent, în creștere cu 8,3% față de perioada similară a anului trecut.
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel internațional cu un nivel de comenzi publice și private ce se ridică în medie la 1 milion de tone lunar și o piață strategică pentru grâul românesc.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: