Iordania a cumpărat 50.000 MT de grâu din noua recolta ucraineană

grau-iordania-58d4101a9d4d2.jpg

Gabriel Razi 23 martie 2017
Achizitorul de stat din Iordania, unul dintre cei mai mari importatori de grâne din Orientul Mijlociu, a cumpărat 50.000 MT de grâu ucrainean din noua recoltă de la comerciantul Nibulon, încărcarea fiind stabilită pentru luna Septembrie a acestui an.
Nibulon a vândut grâul la un preț mediu de 203 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație).
Nu există informații privind structura detaliată de preț, însă costul transportului acestei cantități de grâu dintr-un port de la Marea Neagră până în portul iordanian Aqaba se ridică în prezent la 23 dolari/MT.
La această cotație, rezultă un preț brut în port de 180 dolari/MT FOB. Cotația din port include costurile se participare la licitației și marja de profit a exportatorului.
Iordanienii s-au limitat să cumpere un singur vapor de grâu din piața internațională în cadrul acestei licitații, deși operatorii internaționali se așteptau la o achiziție mult mai mare.
Pentru a vinde grâu iordanienilor, au depus oferte și elvețienii de la Ameropa, singaporezii de la Olam și sud-coreenii de la Daewoo.
Ameropa a oferit grâu la o cotație medie de 206 dolari/MT C&F, Olam a înaintat în plin un preț mediu de 207 dolari/MT C&F, iar Daewoo a ofertat la nivelul de 211 dolari/MT C&F
Iordanienii au cumpărat până acum 150.000 MT de grâu din noua recoltă exclusiv din România. Ameropa este exportatorul care a reușit să câștige cele două licitații anterioare la cotații de 202 dolari/MT C&F (100.000 MT de grâu românesc cu încărcare în Iulie și August) și 203 dolari/MT C&F pentru alte 50.000 MT ce vor fi încărcare în August.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: