Gala Top Agribusiness 2015

O familie de fermieri din Ialomița pariază pe rapiță: și-au majorat expunerile cu 46% față de sezonul trecut

alina-andrei-andrei-prescom-565c5b4c711bf.jpg

Foto: Suzana Plesca

Gabriel Razi 30 noiembrie 2015
Firma Andrei Prescom, o afacere de familie cu 3.000 de hectare de teren arabil, și-a majorat suprafețele insamnatate cu rapiță în această toamnă cu 46% la 630 de hectare pe fondul așteptărilor de profitabilitate în creștere.
“Am mărit suprafața de răpiță cu 200 de hectare față de anul trecut”, a spus Alina Andrei, reprezentanta Andrei Prescom, la evenimentul Top Agribusiness 2015. Ea lucrează în departamentul economic al fermei din Ialomița.
Apetitul fermierilor pentru rapiță este alimentat de marjele potențiale de profit pe care această cultură le are în comparație cu grâul sau orzul, produse cu care concurează în structura planurilor de culturi de toamnă.
Cele 630 de hectare cu rapiță ale fermei Andrei Prescom înseamnă 21% din întreg portofoliul de terenuri arabile exploatat de firmă.
Expuneri în creștere pe rapiță au și alți fermieri din economia locală în condițiile în care primele estimări arată că insamnatarile depășesc 500.000 de hectare, adică un plus de 25% față de sezonul anterior.
“Acum rapița se află într-un stadiu bun, cu o dimensiune a plantelor de 20-30 de centimetri. Sperăm că la recoltare să obținem rezultate chiar mai bune decât anul trecut”, a spus reprezentanta Andrei Prescom, o afacere cu rulaje de 3 milioane de euro anul trecut.
Dezvoltarea solidă a rapiței în ultimele luni ale toamnei și în primele luni de iarnă, majorează siguranța fermierilor asupra recoltelor pe care urmează să le strangă de pe câmp în vara anului viitor. 
Rapița este cea mai vulnerabilă în primele luni după insămantare, iar riscurile sunt și mai mari în condițiile unei ierni cu temperaturi scăzute și fără zăpadă.
Ialomița este un județ strategic pentru producția locală de rapiță având în vedere că aici s-au însămânțat în medie 44.000 de hectare în ultimele două sezoane. 
Suprafața acoperită cu rapiță de fermierii din Ialomița este a doua cea mai mare din economie, după cea dedicată acestei culturi de fermierii din Călărași.
Productivitatea medie la rapiță din Ialomița s-a apropiat de 3 tone/hectar în ultimele două sezoane, arată Institutul Național de Statistică (INS).
La un randament agronomic de 3 tone/ha, încasările din rapiță depășesc 1.000 euro/hectar, nivel ce rivalizează cu productivitatea financiară a porumbului, un alt centru de profit important din mix-ul de culturi al fermierilor din România.
Marjele brute de profit variază între 20% și 35% la rapiță în funcție de costuri și investițiile fermierilor, potrivit estimărilor industriei de agrobusiness.
Rapița a fost o piată de 309 milioane de euro în sezonul trecut, incasările fermierilor fiind susținute atât de productivitatea medie, cât și de cotații.
Rapița este un produs care se vinde în general pe piața spot, iar volumele ajung atât către procesatorii industriali, cât și către traderii de materii prime agricole.
Gala Top Agribusiness 2015 a fost organizată de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universitătii de științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Evenimentul a fost susținut de Agrium Agroport România, Agro Office Sisteme, Bancpost, Caussade Semences, Editură Ceres, Monsanto, Net Agro, Pioneer, Syngenta, Timac Agro și Valsi.
 

 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: