Planurile noului șef al Expur: eficientizarea operațiunilor din silozuri și dublarea exporturilor

pascal-pinson-58d02f6c14b8a.jpg

Gabriel Razi 20 martie 2017
Pascal Pinson, francezul ce ocupă de un an și trei luni fotoliul de CEO al producătorului de uleiuri vegetale Expur, și-a stabilit ca obiective eficientizarea operațiunilor derulate în silozurile și magaziile proprii și dublarea exporturilor până la o pondere de 20% din producție.
“Vrem să creștem rotația (mărfii – n.red) din silozurile noastre, vrem să ne folosim silozurile mai bine. Nu vizăm achiziții noi pentru că piața are oricum supra-capacitate și ne folosim și de unitățile de stocare ale fermierilor cu care lucram”, a spus șeful Expur.
Francezii de la Expur dispun local de punctul de stocaj de la fabrica de lângă Slobozia, Ialomița cu o capacitate stocare cumulată de 106.600 MT, de alte două puncte de preluare în Urziceni și Fierbinți în același județ.
Procesatorul mai are depozite în județul Călărași în localitățile Dragalina și Dragoș-Vodă și în Alexandria, județul Teleorman, arată datele MADR.
Silozul construit în Alexandria în urmă cu patru ani este și cea mai recentă investiție în infrastructura de depozitare pe care francezii de la Expur au făcut-o pe piața locală, potrivit informațiilor disponibile.
Aceste puncte sunt suplimentate de capacitățile de stocare de tip silo-bag pe care procesatorul le folosește și care acoperă 13% din totalul capacității de depozitare pe care francezii o controlează pe piața locală.
Expur dispune în total de o capacitate de stocare de 273.000 MT în silozuri și magazii și de alte 40.000 MT în sisteme de stocaj temporar de tip silo-bag.
Francezii procesează local 450.000 MT de semințe oleaginoase, potrivit datelor prezentate de companie.
Gestiunea strictă a fluxului de materie primă este un element critic pentru orice procesator de semințe și boabe oleaginoase în condițiile în care costul materiei prime acoperă cel puțin trei sferturi din costurile totale ale oricărui procesator din această industrie.
Materia primă este suficientă pe hârtie, dar agricultura locală generează provocări
România a reușit în ultimul deceniu să devină un jucător de temut pe piața comunitară a producției de semințe și boabe oleaginoase.
Agricultura locală a ajuns în sezonul curent 2016/2017 să producă 3.5 milioane MT de rapiță, floarea-soarelui și soia, de patru ori mai mult față de acum un deceniu.
“Fermierii au crescut atât volumul producției, cât și calitatea acesteia. În 1999, făceam 50.000 MT de rapiță, anul trecut am făcut 1.5 milioane MT. Unii fermieri au făcut și 5.2 MT/Ha la rapiță, o productivitate similară cu cea a fermierilor din Germania.  Singura limitare este clima”, a spus și Andrei Solomon, directorul comercial al Expur, la un eveniment de business organizat de CCIFER, CCIpR și Holland Trade.
Procesatorii prezenți în România introduc pe liniile industriale ale fabricilor doar o treime din recoltele de floarea-soarelui, rapiță și boabe de soia, respectiv, 1,3 milioane MT anual.
Nivelul de integrare industrială al produselor oleaginoase ar trebui să ofere suficient spațiu de manevră jucătorilor industriali, însă segmentul exportului de materie primă este principalul competitor în procesul de achiziție al mărfurilor.
România va exporta sub formă brută 80% din recolta de rapiță (1.1-1.2 milioane MT), două treimi din producția de floarea-soarelui (1.2 milioane MT) și o treime din producția de boabe de soia (80.000 MT) până la sfârșitul sezonului comercial 2016/2017.
Mai mult, grosul exportului de semințe și boabe oleaginoase sub formă brută este realizat în primele trei luni ce urmează momentului recoltării.
Și industriașii se uită către export
Segmentul exportului este o miză și pentru Expur, însă nu pe linia livrărilor de marfă brută, ci pe cea a afacerilor cu mărfuri procesate. 
Pascal Pinson, CEO-ul local al Expur, și-a trecut în buget dublarea exporturilor de la 10% din producție în prezent până la 20% până la sfârșitul acestui an.
“Exportăm șroturi, 100 milioane de litri de ulei îmbuteliat și 100.000 MT de biodiesel. Exportăm uleiul îmbuteliat în bazinul Mării Negre și în Orientul Mijlociu”, a spus Pinson.
Procesatorul francez Expur a făcut anul trecut afaceri în România de 300 milioane de euro, potrivit datelor companiei.
Această cifră indică cel mai mare rulaj al procesatorului din ultimii cinci ani și o creștere de 25% față de informațiile financiare raportate in 2015.
Rezultatele financiare ale procesatorilor de ulei sunt direct dependente de evoluția cotațiilor materiilor prime din segmentul semințelor și boabelor oleaginoase.
Expur și dispută supremația pe piața locală a uleiurilor cu americanii de la Bunge, dar concurează și cu afaceri alimentate de capital local precum Argus, Prutul sau Ardealul.
România este al zecelea cel mai mare procesator industrial de semințe și boabe oleaginoase din Uniunea Europeană.
Se bazeaza doar pe unitati din apropierea fabricii din Slobozia
Situatia capacitatilor de stocare detinute de Expur in Romania
Judetul Localitatea Capacitate totala (MT)
Ialomita Slobozia-Fabrica 106.000
Ialomita Urziceni 64.500
Ialomita Fierbinti 44.000
Calarasi Dragalina 16.500
Calarasi Dragos-Voda 26.300
Teleorman Alexandria 15.000
N/A Puncte de stocaj silo-bag 40.000
Sursa datelor brute: MADR, Expur
Rulaje record
Evolutia principalilor indicatori financiari ai Expur in perioada 2012-2016
Anul Cifra de afaceri (mil. euro) Profit/Pierdere (mil. euro) Angajati
2016 300 N/A 500
2015 239 3.4 493
2014 246 -4.3 518
2013 251 -8.9 493
2012 225 3.8 474
Sursa datelor brute: MF, Expur
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: