INFOGRAFICE. Record istoric absolut

România se apropie de 6 mil. MT la exportul de grâu cu două luni înainte de încheierea sezonului

export-grau-2017-58fe7442a4eee.jpg

Gabriel Razi 25 aprilie 2017
Comercianții de materii prime agricole prezenți local au reușit deja să bată toate recordurile la exportul de grâu românesc cu două luni înainte de încheierea oficială a sezonului comercial.
Volumele de grâu ce au plecat deja la export se apropie de 6 milioane MT la sfârșitul lunii aprilie, în creștere cu 55% față de perioada similară anterioară.
Grâul de export acoperă în prezent peste 70% din recolta raportată oficial la 8.4 milioane MT în vara anului trecut.
Cantitatea de grâu plecată la export (intra și extra-comunitar) până la sfârșitul lunii aprilie depășește cu 1 milion MT volumul de marfa vândută în destinațiile finale în sezonul 2013/2014, sezonul ce marcase recordul istoric absolut anterior pe această linie.
Agricultura locală parcurge în prezent această performanță în condițiile unui context internațional favorabil.
Germania și Franța, principalii doi competitori UE pe piața de export de grâu, au avut recolte în scădere vara trecută și, implicit, un potențial de export limitat.
Prima dată liderul de export al Uniunii
Economia locală se află în prim-plan pentru a ocupa în premieră poziția de lider la exportul de grâu între țările Uniunii Europene. 
Cu două luni înainte de încheierea sezonului, România conduce autoritar topul exportatorilor din segmentul livrărilor extra-comunitare, acolo unde sunt cele mai importante piețe pentru marfa produsă de fermierii europeni.
România esta aproape de pragul de export de 5 milioane MT în perioada iulie 2016/aprilie 2017 în acest segment, volum ce asigură o diferență de 0,8 milioane MT față de Germania, principalul competitor din sezonul curent 2016/2017 (iulie 2016/iunie 2017).
Diferența față de volumul de grâu livrat extra-comunitar de Franța, al treilea cel mai mare exportator în acest sezon, se ridică deja la 1,2 milioane MT după primele zece luni ale anului de piață curent.
Livrări pe plus în toate regiunile strategice de export
Ritmul alert de export de grâu a fost susținut de afacerile pe plus pe care comercianții prezenți în România le-au făcut în regiunile strategice ale comerțului din acest segment.
Exportatorii au vândut mai mult grâu românesc pe parcursul acestui sezon în regiuni precum Africa de Nord, Asia, UE și Europa, Orientul Mijlociu și au luat poziții în piețe noi din Africa Sub-Sahariană.
Cele mai importante creșteri de volum din primele șapte luni ale sezonulu curent față de performanță sezonului 2015/2016 (perioada iulie 2016/ianuarie 2017) au fost generate de piețele din Asia (plus 0.8 milioane MT) și Africa de Nord (0,7 milioane MT).
Pe lista se adaugă și prezența din Africa Sub-Sahariană, acolo unde comercianții au vândut deja aproape 130.000 MT de marfă românească.  În această regiune nu a ajuns niciun bob de grâu românesc în sezonul 2015/2016.

Lista destinațiilor arată vulnerabilitățile rețelei românești de export
România se apropie de o performanță istorică la exportul de grâu, dar lista destinațiilor finale ale mărfii românești arată vulnerabilități în condițiile în care cererea externă este dependentă de un număr limitat de piețe ce au puterea de a absorbi volume importante și care plasează comenzi pe întreaga perioada a anului de piață.
Puțin peste 80% din exportul de grâu românesc este concentrat în treisprezece piețe de export intra și extra-comunitare ce au comandat peste 100.000 MT de grâu local pe parcursul acestui sezon.
Pe lângă aceste piețe, România vinde grâu și către alte patruzeci de economii dar care absorb numai 20% din marfa de export produsă local.
Mai mult, România se bazează în prinicipal pe patru clienți internaționali tradiționali – Egipt și Iordania (grâu de panificație) și Spania și Italia (grâu furajer).
Aceste patru destinații de export acoperă o treime din cererea internațională sezonieră a grâului produs de fermierii din România.
Singură piață relativ nouă ce a reușit să își facă loc între cele mai importante destinații ale grâului românesc în acest sezon este cea din Vietnam, economice ce comandă tradițional grâu furajer din piața internațională.
Comericantii din România au vândut aici deja peste 800.000 MT de grâu, de treisprezece ori mai mult față de sezonul precedent.
Acest volum de export arată că piață din Vietnam ar urma să ocupe al doilea loc în topul destinațiilor de export pentru grâul românesc până la sfarstiul sezonului.
De altfel, Vietnam este și singura piață din topul celor mai mari douăzeci de importatori de grâu la nivel mondial în care România va avea o cotă de piață semnificativă. 
Comenzile făcute de importatorii de grâu din Vietnam vor asigură o cotă de piață de circa 17% pentru grâul românesc în sezonul curent.
Grâul românesc de panificație 12% se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de export FOB de 172 euro/MT, în creștere cu 3 euro/MT față de începutul lunii.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: