Record

România va termina sezonul cu cea mai mare campanie de export de grâu din istorie

export-grau-romania-58bfd60976d62.jpg

Gabriel Razi 08 martie 2017
Agricultura locală va avea cel mai bun sezon de export de grâu din istorie în anul de piață 2016/2017 (iulie 2016/iunie 2017) cu volume prognozate la 5.6 milioane MT, în creștere cu 18% față de sezonul precedent, respectiv cu 43% peste media ultimelor cinci sezoane comerciale.
Cu patru luni înainte de încheierea sezonului curent, volumele de grâu exportate deja sau contractate pentru livrare în aprilie depășesc pragul de 5 milioane MT, nivelul necesar pentru a întrece recordul anterior din sezonul 2013/2014.
Exportul de grâu către destinațiile extra-comunitare a atins deja pragul de 4.5 milioane MT după primele opt luni ale sezonului (1 iulie 2016-1 martie 2017).
Exportul de grâu către destinațiile comunitare se ridică la 800.000 MT după primele șase luni (iulie-decembrie 2016) ale sezonului curent.
Ritmul ridicat de export din acest an de piață a fost susținut și de cantitatea record de 8.5 milioane MT strânsă de pe câmp de fermierii din România vara trecută.
Aproape de locul cinci în topul exportatorilor
Ritmul de export accelerat din prima jumătate (iulie-decembrie) a acestui sezon a permis grâului românesc să își facă loc tot mai sus în clubul select al celor mai mari exportatori de pe scena mondială.
România a exportat către destinații extra-comunitare 3.8 milioane MT de grâu în primul semestru al sezonului comercial, în creștere cu 171% față de ritmul de export din perioada similară anterioară.
Cantitatea livrată clienților extra-comunitari plasează România pe a șasea poziție în topul celor mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, la o diferență de numai 500.000 MT față de Argentina, economie ce ocupă a cincea poziție în acest top.
Rusia este liderul incontestabil al exportatorilor de grâu din lume cu 16 milioane MT livrate în primul semestru din anul de piață 2016/2017, fiind urmată pe podium de Statele Unite (13.3 milioane MT) și de Ucraina (11.5 milioane MT).
Economiile cu poziții importante în exportul de grâu din bazinul Mării Negre (Rusia-Ucraina-România-Kazakstan) își consolidează poziția sub formă celui mai important pol de export de pe hartă globală a comerțului cu grâu prin volume cumulate de 33.4 milioane MT, în creștere cu 13% față de ritmul de vânzare din primul semestru al sezonului 2015/2016.
Rușii iau față grâului românesc în Egipt
Deși indicatorii exportului de grâu înregistrează o creștere accelerată per total, performanța mărfii românești pe piața din Egipt – cel mai mare importator la nivel mondial – este în scădere pentru al treilea sezon consecutiv.
Comercianții prezenți local au vândut deja sau au contractat pentru livrare în aprilie în total 960.000 MT de grâu românesc în această destinație pe parcursul acestui sezon (perioada de încărcare 10 august 2016-10 aprilie 2017).
Spre comparație, traderii de grâu românesc au vândut pe întreg parcursul sezonului trecut 1.1 milioane MT către achizitorul de stat din Egipt. Volumul din sezonul 2014/2015 s-a ridicat la 1.3 milioane MT de grâu.
Cota de piață a grâului românesc pe piața din Egipt se ridică în acest sezon la 19%, în scădere de la 23% pe întreaga perioadă a sezonului precedent, respectiv 28% în sezonul 2014/2015.
Scăderea cotei de piață a grâului românesc pe piața din Egipt este limitată în acest sezon de reducerea la jumătate a ritmului de export al grâului ucrainean către această destinație și de scăderea drastică a cotei de piață deținută anterior de grâul franțuzesc.
În timp ce România a reușit numai să își limiteze reducerea cotei de piață, Rusia și-a consolidat poziția pe această piață și a ajuns să dețină un plasament de forță între furnizorii de grâu ai statului egiptean.
Cota de piață a grâului rusesc pe piață din Egipt a ajuns la 70% în prezent, în creștere accelerată față de cota de piață de 44% pe care această origine o avea sezonul trecut.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: