Scandal comercial teribil între Rusia și Turcia

Turcia pune pe jar piața internațională a grânelor după ce a spus “stop” importului de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui din Rusia

rusia-turcia-58d40b038c0d6.jpg

Gabriel Razi 23 martie 2017
Ankara și Moscova sunt de o săptămână două dintre cele mai fierbinți puncte de interes pentru piața internațională a grânelor, după ce autoritățile turce au decis să sisteze importurile de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui din Rusia.
Conflictul comercial dintre Rusia și Turcia influențează întreaga piața globală a comerțului agricol în condițiile în care Rusia este cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial și un furnizor redutabil atât în segmentul porumbului, cât și în cel al uleiului de floarea-soarelui
Turcia este în același timp unul dintre cei mai mari importatori de materii prime agricole din bazinul Mării Negre.
Înainte de impunerea restricțiilor de import, Turcia era al doilea cel mai mare importator de grâu rusesc după Egipt.
Sistarea exporturilor către Turcia îi trimite pe comercianții de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui produs în Rusia în căutarea de alte destinații de export și, în același timp, pe morării și importatorii turci în căutarea altor origini de import pentru a păstra ritmul comenzilor pentru a acoperi cererea internă.
Tensiunile comerciale dintre Rusia și Turcia au impact direct asupra pieței globale a grâului în condițiile în care rușii mai au de exportat cel puțin 10 milioane MT până la sfârșitul sezonului comercial curent (iulie 2016/iunie 2017).
Rusia este cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial, iar cotațiile din porturile acestei economii sunt un punct de reper critic pentru piața acestui produs.
Prețul grâului rusesc a pierdut 3 dolari/MT de la începutul acestui scandal comercial la începutul săptămânii. 
Grâul rusesc se tranzacționa astăzi în porturi la o cotație medie de 187 dolari/MT FOB Marea Neagră.
În același timp, Turcia este nevoită să găsească alți furnizori pentru a acoperi o cerere medie de import lunară de 0,5 milioane MT de grâu și porumb și alte 75.000 MT de ulei de floarea-soarelui.
Datele fundamentale de cerere și ofertă arată că la nivelul cifrelor Turcia, cel puțin în cazul grâului, are mai multă nevoie de marfa rusească decât au exportatorii ruși de această piață de export.
Turcia are importuri de grâu prognozate la 4,8 milioane de tone în acest sezon, din care peste 70% ar fi urmat să fie acoperită de marfă produsă de fermierii din Rusia.
Cele mai importante evenimente ale conflictului comercial agricol din Rusia și Turcia
17 martie
Turcia a anunțat că suspendă emiterea de licențe de export fără taxe vamale pentru grâul, porumbul și uleiul de floarea-soarelui din Rusia, potrivit agenției de presă rusească TASS.
Exportatorii ruși au fost anunțați că Turcia impune o taxă de import de 130% pentru aceste produse, reglementare ce blochează efectiv orice operațiune de export și, în același timp, blochează încercările exportatorilor de a recurge la clauzele de forță majoră.
La acel moment, nu exista nicio informație sau un document oficial emis de Ankara care să certifice noua taxă de import.
20 Martie
Apar primele informații mai clare privind restricțiile impuse de autoritățile turce.
Asociația Națională a Exportatorilor de Produse Agricole din Rusia a anunțat că Turcia nu a impus formal nicio nouă taxă de import, însă a introdus o nouă procedură de emitere a licențelor de import, potrivit agenției rusești Sputnik.
Oficialul rus a explicat că Turcia a impus întotdeauna o taxă de import de 130% pentru produsele agricole, dar grâul rusesc era exportat către această destinație pentru a fi procesat sau pentru re-export, segmente comerciale în care taxa de 130% nu era valabilă.
Schimbarea sistemului de licențe de import a adus eliminarea Rusiei din lista țărilor ce aveau posibilitatea să aplice pentru sistemul de taxare zero.
21 Martie
Nihat Zeybekci, ministrul turc al economiei, a anunțat că Turcia nu a interzis importurile de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui din Rusia, dar că volumele cumpărate de la acest furnizor ar urma să se reducă la zero pentru că importatorii turci preferă să cumpere din altă parte, potrivit agenției Reuters.
Valoarea importurilor de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui pe care Turcia le face din Rusia se ridică la 1,8 miliarde de dolari anual.
22 Martie
Sistarea livrărilor de grâu rusesc către Turcia se bazează pe motive politice, a anunțat agenția ucraineană APK Inform.
Agenția a citat un trader care a afirmat că grâul rusesc își va găsi alte destinații de export în dauna Turciei, economie ce ar urma să fie nevoită să se bazeze pe alte origini de import mai scumpe.
23 Martie
Ministrul rus al agriculturii Aleksandr Tkachev a criticat autoritățile de la Ankara privind impunerea taxei de 130% asupra importurilor de grâu, porumb și iulei de floarea-soarelui din Rusia, argumentând că mișcarea vine în contextul în care Rusia impune la rândul ei restricții de import asupra legumelor, fructelor și cărnii provenite din Turcia.
Restricțiile de import impuse de Rusia asupra produselor agricole turcești au fost puse  aplicare de la sfârșitul anului 2015, atunci când relațiile diplomatice dintre cele   au intrat  impas  urmare  incidentului aviatic armat de la   care-soldat cu prăbușirea unui avion de vânătoare rusesc.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: