Gala Top Agribusiness 2015

Un fermier local a crescut de o suta de ori în cinci ani și a ajuns la o moșie de 11.500 de hectare

catalin-vatamanescu-agromad-crops-56596eae1fc0c.jpg

Foto: Suzana Plesca

Gabriel Razi 28 noiembrie 2015
Grupul local Agromad Crops, alimentat de capital local, a reușit în ultimii cinci ani ajungă între cei mai mari 50 de producători agricoli din România, după ce și-a majorat suprafețele exploatate de o suta ori și a ajuns la un portofoliu de 11.500 de hectare.
“Ne-am hotărât că agricultura este un tren în care trebuia să ne urcam”, a  spus Cătălin Vătămănescu, reprezentantul grupului Agro Mad Crops, prezent ieri la evenimentul Top Agribusiness 2015.
Campania de extindere a fermelor a început în 2010 iar suprafețele au fost extinse pe baza contractelor de arendă și cu ajutorul achizițiilor succesive de ferme și de teren arabil de la micii proprietari.
“Am început să lucrăm teren în Ilfov și Giurgiu, și am continuat în Teleorman”, a spus Vătămănescu. Acum grupul exploatează terenuri agricole și în Dâmbovița și județul Teleorman. 
Ritmul rapid de extinderea a portofoliului de terenuri administrate arată că agricultura locală lasă încă mult loc de creștere pentru fermierii cu strategii ce implică exploatarea a mii sau zeci de mii de hectare.
Grupurile de afaceri ce exploatează mai mult de 10.000 de hectare sunt prezente rare în economia locală. Acest segment de fermieri nu depășește un număr de 50 de jucători, potrivit informațiilor din piața de agrobusiness.
“Optimismul a devenit mai moderat și au început provocările (după extinderea rapidă – n.red). Au fost probleme cu recrutările, dar și alte probleme precum seceta, inundațiile sau inghetul”, a spus Cătălin Vătămănescu.
Creșterea rapidă din intervalul 2010-2015 a pus la sertar planurile de extindere ale Agromad Crops. Acum focusul companiei este pe consolidarea operațiunilor pe baza terenurilor pe care le exploatează.
“Sincer, nu vrem să mai creștem pentru că ne axa pe ce am luat până acum. Trebuie să sortăm terenurile, să reușim să ne organizam”, a spus reprezentantul grupului agricol.
El a explicat că extinderile viitoare vor fi mult mai complicate pentru Agromad Crops în condițiile in care prețul arendei s-a majorat în ultimii ani.
“Deja este foarte greu din cauza prețului la arendă. Noi plătim de la 700 kg grâu/hectar până la 1.300 kg grâu/hectar în funcție de suprafața de teren și în funcție de terenul respectiv. Un un nivel sustenabil al arendei se ridica la 800 kilograme de grâu/hectar”, a spus Cătălin Vătămănescu. Cea mai mare parte a contractelor de arendă din portofoliul Agromad Crops nu depășesc 20 de hectare de teren arabil.
Compania Agromad Crops, parte a grupului omonim, a avut anul trecut afaceri de 7 milioane de euro, rulaje ce au generat o marjă netă de profit de 28%, arată Ministerul Finanțelor (MF).
Gala Top Agribusiness 2015 a fost organizată de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Evenimentul a fost sustinut de Agrium Agroport România, Agro Office Sisteme, Bancpost, Caussade Semences, Editura Ceres, Monsanto, Net Agro, Pioneer, Syngenta, Timac Agro și Valsi.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: