VIDEO. Profesioniști în agribusiness

Vânzătorii de produse pentru protecția plantelor așteaptă afaceri pe creștere și în 2016 pentru că ploile vor duce în sus cererea

profesionisti-in-agribusiness-57302cc1e3e8b.jpg

Gabriel Razi 09 mai 2016
Urmăriți emisiunea completă aici:
Vânzătorii de produse pentru protecția plantelor așteaptă al unsprezecelea an de afaceri consecutive în creștere în 2016 pentru că primăvara ploioasă va majora cererea din ferme ca urmare a presiunii generate de ploi și de buruieni.
Aceasta a fost una dintre concluziile emisiunii „Profesionisti în Agribusiness”, difuzată duminică în direct la Agro TV.
„Sunt căderi la cereale, eveniment corelat cu nutriția deficitară. Bolile se vor instala, gradul de infestare cu buruieni va fi mai mare, va exista o presiune mare pe fermieri”, a spus Dan Maftei, director tehnic al producătorului chinezo-israelian Adama.
Cererea pentru produse pentru protecția plantelor este alimentată local de comenzile făcute de fermele industriale și semi-industriale, acolo unde productivitatea este și de trei ori mai mare față de fermele de mici dimensiuni.
„In ultimii ani piața a crescut cu aproape 20% anual, este o creștere excelentă, dar avansul s-a mai ponderat puțin. Este prea devreme să ajungem la maturitate, piața are oportunități și așteptăm o creștere de două cifre”, a spus Silviu Caimac, directorul de marketing al Summit Agro România, unul dintre cei mai mari zece furnizori locali de produse fitosanitare.
Piața locală a produselor pentru protecția plantelor se bazează pe volumele venite din import în condițiile în care România nu are niciun producător important în domeniu.
În ultimul deceniu, importurile pe această linie au crescut de 3,1 ori și au ajuns la 323 milioane de euro la sfârșitul anului trecut. 
Numai în ultimii șase ani cererea de import s-a dublat, ceea ce înseamnă că în piață a apărut un plus de 180 milioane de euro față de sfârșitul anului 2010.
„As spune că potențialul de creștere al pieței este de patru ori mai mare decât acum, respectiv de 1,25 miliarde de euro dacă luăm în considerare și pomicultura, horticultura și silvicultura și dacă ne ducem la tehnologie înaltă adaptată noilor condiții climatice. În fiecare am am putea crește mult mai mult”, a spus Ioan Enoiu, fondatorul NaturEvo, distribuitor de produse pentru protecția plantelor.
Prudență în ferme
Ritmul de creștere al pieței pentru produselor pentru protecția plantelor este limitat în prezent de strategiile prudente de investiții ale fermierilor în contextul unor marje de profit în scădere ca urmare a cotațiilor în scădere la principalele materii prime agricole.
„Cred că este vorba de lipsa banilor, prețurile mici la achiziția produselor agricole generează lipsa profitului. (...) Fermierii așteaptă să vadă apariția insectelor înainte de a aplica tratamentele. Este mult mai sigur să aplici tratamente preventive față de momentul în care deja ai atacuri în lanuri”, a spus Dan Maftei de la Adama.
Fermierii au în față un „cocktail” de potențiale pericole pentru producțiile viitoare printre care se numără atacuri al așa-numitei rățișoare a porumbului, a viermelui sârmă sau micotoxinele. Toate acestea au potențialul de a reduce atât productivitatea, cât și indicatorii de calitate ai recoltelor.
„Nu trebuie să pierdem din vedere calitatea producției, au fost discuțiile privind cornul secarei. Acum avem o campanie pentru conștientizarea efectului micotoxinelor. Trebuie să nu uităm de calitate, soluția este reprezentată de un al treilea tratament la cereale”, a spus Silviu Caimac, de la Summit Agro România.
2 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase sunt pierdute an de an
Fermierii locali pierd în prezent afaceri cumulate de până la 300 milioane de euro la nivel de economie în condițiile în care cel puțin 12% din recoltele de cereale și semințe oleaginoase sunt pierdute de la momentul recoltării ca urmare a atacurilor dăunătorilor. Pierderile trec de 2 milioane de tone în anii cu recolte bogate.
„Numai de la recoltare până la vânzare în România încă se pierde între 12% și 15% din producție pe filieră din cauza șoarecilor și gâzelor. Anul trecut, scăderea majoră a calității grâului a fost generată și de atacul de trips (o insectă dăunătoare – n.red.)”, a spus Ioan Enoiu de a NaturEvo.
Piața românească așteaptă recolte de 10,5 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase ce vor fi strânse de pe câmp în această vară. Producția de grâu este așteptată la 7,4 milioane de tone, cea de rapiță este prognozată la 1,3 milioane de tone, iar volumul total va fi completat de alte 1,5 milioane de tone de orz și orzoaică. 
Producția agricolă totală a acestui sezon va fi completată de volumele de porumb, floarea-soarelui și soia ce vor fi recoltate în toamnă, dar ale căror rezultate depind de parcursul meteorologic din următoarele luni.
Ce au mai spus invitații de la "Profesioniști în Agribusiness"
Dan Maftei, director tehnic Adama
@ Culturile au pornit bine în general anul acesta dar văd ceva probleme de precipitațiile căzute în ultima vreme. Sunt probleme și în alte zone cum ar fi nordul Moldovei unde nu a plouat suficient. Creșterea destul de importantă care se anunța la începutul sezonului s-ar putea să fie compensată de efectele mai puțin benefice ale temperaturilor și precipitațiilor din ultimul timp.
@ În marea majoritatea a anilor avem atac puternic de rățișoara porumbului, interzicem neonicotinoidele dar problema este ce facem, ce punem în loc. Nu  a venit nimeni cu o soluție, probabil nu există interes pentru o soluție, încă nu știm ce facem la momentul acesta.
Ioan Enoiu, fondator NaturEvo
@ Dacă se ia în considerare că 2,5 milioane de hectare sunt tratate puțin sau deloc pentru că suprafețele sunt lucrate în fermele mici, aici este marele potențial de creștere. Cu presiune mare de boli, noi dăm un singur tratament și ar trebui să dăm trei sau patru.
@ Se dă importanță puțină calității apei. Eficiența produselor de protecția plantelor se poate diminua până la 100%. Există posibilități de corecție. Ne-am ocupat ca înainte de a da soluții fermierilor să cerem calitatea apei pentru a oferit variante.
Silviu Caimac, director de marketing, Summit Agro Romania
@ Rapița este ca un joc de poker. Am avut noroc, am avut ierni blânde. Eu văd rapița crescând în continuare.
@ Cea mai mare problemă la culturile de câmp în România este rățișoara porumbului. Dacă nu se dau derogările de urgență, sunt estimări că 40% din culturile de câmp se pot pierde.  
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: