Destinație suprinzatoare pentru grâul furajer românesc

Vietnam intră în linie dreaptă pentru a fi a doua cea mai mare piață de export a grâului românesc în acest sezon

vietnam-grau-romania-58b802e725667.jpg

Gabriel Razi 02 martie 2017
Vietnam, unul dintre cei mai mari importatori de grâu furajer din Asia de Sud-Est, a ajuns a doua cea mai mare piață de export pentru grâul furajer produs în România după primele opt luni (iulie 2016/februarie 2017) ale actualului an de piață.
Prezența acestei economii în topul celor mai importante destinații de export pentru grâul românesc este un eveniment suprinzator în condițiile în care, rareori, vreo economie din Asia de Sud Est a reușit să își facă loc între cele mai importante zece destinații ale grâului produs local.
Comercianții de materii prime agricole au livrat 868.000 MT de grâu furajer în această destinație în primele opt luni ale sezonului curent. 
Volumul este de 13.7 ori mai mare față de volumele exportate pe întreagă perioadă a sezonului 2015/2016.
Cantitatea de grâu furajer românesc livrată în Vietnam în primele opt luni ale sezonului comercial curent va permite acestei economii să ocupe în premieră a doua poziție în topul celor mai importante piețe de export pentru grâul produs local. 
Cu numai patru luni înainte de încheierea anului de piață, Vietnam se află la o diferență de 480.000 MT față de Iordania, a treia piață de export pentru grâul românesc.
Vietnam este o destinație relativă nouă pentru grâul românesc în condițiile în care comercianții au făcut livrări constante către această economie doar în ultimele trei sezoane comerciale.
Furnizorii de grâu furajer românesc ai economiei vietnameze au fost pe parcursul acestui sezon  comercianții multinaționali ADM (Statele Unite), Ameropa (Elveția), CHS (Statele Unite), Nidera (China), Bunge (Statele Unite) și Glencore (Canada/Elveția), arată datele de trafic din portul Constanța.
Creșterea accelerată a ritmului de export de grâu către Vietnam a permis României să își facă loc între cei mai importanți furnizori ai acestei economii din Asia de Sud-Est.
Situația este cu atât mai suprinzatoare în condițiile în care companiile din Vietnam sunt, tradtional, cumpărătoare de grâu din Australia, Argentina sau Statele Unite și mai puțin de marfă produsă în bazinul Mării Negre.
Vietnamezii au cumpărat până la sfârșitul lunii februarie alte 750.000 MT de grâu din Australia, 740.000 MT de grâu din Argentina, 385.000 MT de grâu produs de fermierii americani și volume marginale din Rusia
Economia vietnameză are prognozate importuri de grâu de 5 milioane MT pe parcursul acestui sezon, în creștere cu două treimi față de volumul comandat în sezonul 2015/2016, arată cele mai recente date ale USDA.
Companiile din Vietnam sunt dependente de importurile de grâu furajer din piața internațională pentru a se alimenta cu materia primă necesară în fermele avicole.
Grâul românesc furajer se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de 166 euro/MT FOB (marfă livrată în port, încărcată pe vapor). Cotația corespunde unui preț mediu de 159 euro/MT DAP (marfă livrată în port).
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: